Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
59.87 KB
2008-05-10 09:19:24
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
731
2833
Rövid leírás | Teljes leírás (5.93 KB)

Hahót - Ki kicsoda Zala megyében 2000 410-411old

A részlet a következő könyvből származik:


Cím: Ki kicsoda Zala megyében?
Alcím: négyévkönyv
Közreműködő: Rikli Ferenc (1957) (szerk.) ; Halassy Gábor (1955) (szerk.)
Szerz. közl.: szerk. Rikli Frenc ; szerkbiz. Halassy Gábor [et al.]
Kiadás jelzés: 2000
Kiadás: Nagykanizsa : Ász-Presz : M-M Bt., [2000]
ETO jelzet: 929(439.121)"2000"(03) ; 06(439.121)"2000"(03) ; 908.439.121"2000"(03)
Szakjelzet: 920
Cutter: K 45
Nyelv: magyar
Oldalszám: 777, [3] p.
Megjegyzés: Lezárva: 2000. nov. 1. ; ISSN 1416-5864
UK azon.: 200101172




A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:


HAHÓT

Hahót ősi település, félúton Zalaegerszeg és Nagykanizsa között. Főutcája - a De-ák Ferenc utca - három kilométeren át párhuzamosan halad a 74-es főúttal, amely a falu határában vezet. Lakóinak száma 2000-ben 1243.

Közel nyolc kilométernyi úthálózata aszfaltozott, minősége közepesnek mond-ható. Közművesítettsége jó: a vezetékes ivóvíz a családok 95 százalékához eljut, s ugyanilyen arányú a csatornázottság is {Dél-zalai Víz- és Csatornamű Vállalat, Nagykanizsa). Minden intézményt és háztartást bekapcsoltak a földgáz-hálózatba (Kögáz Rt., Nagykanizsa), de teljes a villany-ellátottság is (Dédász Rt. keszthelyi kirendeltsége). 305 családnak van telefonja.
A településen pontosan egy tucat kisebb-na-gyobb vállalkozás működik. Tevékenyégi körük a színesüveg-gyártástól a mezőgazdasági termelé-sen, állattenyésztésen át a vendéglátásig terjed. A helybéliek többsége fele-fele arányban az azonos távolságra lévő Nagykanizsára, a GE Lighting Tungsram Rt. Fényforrásgyárába és Zalaegerszeg-re, a Flextronics International ipari parkjába jár dolgozni. A korábbi évekhez képest felére csök-kent a munkanélküliség, így 2000-ben 58-an voltak állás nélkül. Az önkormányzat minden évben - 6-6 hónapig - hat közhasznú munkást foglalkoztat, akik a parkgondozásban és más kommunális feladatok ellátásában segédkeznek. Hahóton napköziotthonos óvoda (vezető: Haraszti László-né) és általános iskola működik (igazgató: Tóth Józsefné).
A pártok közül egyedül az FKGP-nek van helyi szervezete a településen (elnök: Jónás Józsefné). Régóta eredményes munkát folytat a helyi vöröskeresztes alapszervezet (titkár: Ott Istvánné), amely nemcsak a véradások szervezésében, hanem az egészségügyi vagy szociális hely-zetük miatt rászorulók gyámolításában is szerepet vállal. Hasonló sikerrel fáradozik a közbiztonság javításán a polgárőrség (vezető: Németh Gyula). Hahót rálépett az információs sztrádára is: a Prin-cipális-menti Társulássa\\ közösen berendezett Teleház (menedzser: Lengyelné Horváth Éva) számí-tógépei az egész világhálót elérhetővé teszik a kis zalai falu lakói számára... A hahóti hívők 99 százalékban római katolikusok, egyházközségüket Szabó Kornél esperes irányítja.

Hahót egyik nevezetességét a zágrá-bi érseki könyvtárban őrzik. Ez a második Magyarországon írott (és fellelt) szent-könyv, a Hahóti-kódex. Megmaradt viszont az 1700-as évek köze-pén épült, barokk stílusú római katolikus templom és a Kisboldogasszony-kápolna. Mindkettő műemlék-jellegű. A templom mellett kereszt áll, az 1848-49-es szabad-ságharcban elesettek emlékét idézve. Az idegenforgalmi nevezetességek közé tartozik a három kilométerre lévő pötrétei horgászparadicsom, idilli környezetével, gazdag halállományával. Kitűnő túralehe-
410


tőségeket kínál a hahóti dombokon átvezető Kék Túra útvonal, de megtalálják számításu-kat a falusi turizmus és a lovaglás kedvelői is, a Concur Bt. és Molnár Gyuláné vállalkozó jóvoltából. Ugyancsak kényelmes szállást - és ízletes ételeket - kínál a Zipfer Csárda Panzió. 2000-ben a közvilágítás fejlesztésére, a közlekedési csomópont kialakítására, busz-megállók építésére, az általános iskola külső tatarozására és új számítógépek vásárlására fordította a legtöbbet az önkormányzat. A kö-vetkező években az utak, járdák, középületek felújítása következik, és tervezik, hogy újabb horgásztavakat alakítanak ki. Nagy feladatnak ígérkezik a község határában lévő termálkút feltárása
- és későbbi hasznosítása. A beruházóknak Hahót önkormányzata közművesített, olcsó telkeket és
iparűzésadó-mentességet kínál.
A település több tárulásnak és szervezetnek is tagja, hogy fejlődését minél több forrás táplálja
- így például a falugazdász hálózatnak is (falugazda: Csiszár László). Az önkormányzatok közötti
együttműködést erősíti a Principális-menti Községek Társulásában és a Zala Megyei Települési Ön-
kormányzatok Útkezelői Társulásában vállalt tagság. A szakhatósági munkát javítja a 7 másik telepü-
lés polgármesteri hivatalával létrehozott építésügyi társulás. Az orvosi ellátás költségeinek terheit eny-
híti és biztonságát növeli az egészségügyi társulás, amelyet a hétvégi orvosi ügyelet megszervezése
érdekében kötöttek a nagykanizsai városkörnyék községeivel.
Hahót polgármestere Szabó József. A képviselőtestület tagjai: Csatos György, Cseke Péter, Fá-bián András, Fábián József, Rosta József, Szabóné Nátrán Ildikó, Vörösné Kovács Rita. Mindannyian független. A település jegyzője Kelemen Marcell.

411

Insert failed. Could not insert session data.